Из архива газеты «Одесский портовик» за 1973 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

В нашому клубі

2016011503Веселі новорічні вистави для дітей нашого міста проходили у портклубі на протязі тижня. Понад 14 тисяч хлопчиків і дівчаток побували біля ялинки…

24 січня

Приклад кранівника

2016011503Понад 20 років працює в порту кранівник Василь Танішев. У нього свій почерк роботи. 19 січня я побував на 16 причалі, де він працював. Дуже сподобалась мені ударна праця і його серйозне ставлення до додержання правил техніки безпеки.

(В.Автомонов, ветеран порту, позаштатний інженер з техніки безпеки)

7 лютого

Інститут на причалі

2016011503Перші кроки на шляху становлення портового робітника зробили в учнівській нинішні бригадири Володимир Зимогляд, Мефодій Перчук та інші. Жартома називають учнівську бригаду інститутом на причалі.

7 лютого

В умовах льодової

2016011503Екіпажі букирів «Солнцедар», «Ударник», «Рекорд», «Труд». Один з кращих в цій шерензі «Солнцедар». Разом з криголамом «Иван Московитин» він прокладає дорогу суднам, що прийшли в порт.

14 лютого

Бригада з Виборга

2016011503Не вперше докери з Виборгського порту працюють на наших причалах. Хороше зарекомендувала себе бригада і в цьому році, а на прощання вона дуже добре попрацювала, подаючи цукор в мішках на теплохід «Советск».

28 березня

З високою ефективністю,

2016011503Дружно провів колектив портофлоту суботник 7 квітня. Робітники приводили в порядок територію підшефного дитячого садка, закріпленої за ними дільниці парку ім. Шевченка, устаткували спортивний майданчик на 34 причалі.

18 квітня

Ще небагато зусиль…

2016011503Берусь стверджувати, що ми маємо можливість вдвічі підняти продуктивність праці. Зокрема мова йде про діяльність 14 причалу.

На сьогодні тут діють 16 пневмомашинок. Але використовуємо їх малоефективно. І з нашої вини, і через недоліки в роботі суміжників по транспортному конвеєру, особливо залізничників, і люди і техніка часто простоюють…

(Л.Сичов, ст.машиніст цукрової групи)

18 квітня

Нове поповнення

2016011503Щороку на роботу в наш порт приходять неповнолітні юнаки та дівчата. Так, наприклад у 1972 р. ми прийняли 47 підлітків. З них закріпились і стали портовиками 42. З теплотою і радістю приймаємо ми молодь у свій колектив. Підліткам створюються сприятливі умови для праці, відпочинку і навчання.

2 травня

Діти в порту

2016011503Хлопчина в стоптаних черевиках, з вузликом в руках. Стоїть і дивиться на «кораблі» годину, другу. Приводять його в дитячу кімнату міліції на морвокзалі.

- Звідкіля приїхав?

- З Мінської області.

- Куди зібрався?

- В Африку.

Таких романтиків у дитячій кімнаті побувало немало.

30 травня

На колгоспному лані лунає пісня

2016011503Перші поїздки художньої самодіяльності на село переконали нас, що така форма шефства припала до душі трудівникам колгоспних ланів. Тому ми продовжимо цю роботу.

20 червня

Справу слухає товариський суд

2016011503Коли ми сказали докеру О., що за його проступок він стане перед судом громадськості, він дуже просив цього не робити.

- Вже краще передайте справу в народний суд. Там хоча б незнайомі…

Головне, до чого зводиться наша діяльність, - це виховання у портовиків високої свідомої дисципліни.

27 червня

На обробці «Сергея Лазо»

2016011503Протягом попереднього місяця лише 8 з 22-х бригад третього району  виконали змінно-комплексні норми... Факт негативний. Він, природно, стурбував і керівництво і всіх, хто працює тут. Тому вже в червні було звернуто велику увагу на покращення роботи бригад докерів. «Блискавкою» було відзначено досягнення 315-ї бригади (заступник бригадира В.Величко). Подаючи в трюм судна жир в бочках з балкона холодильника в трюм на теплохід «Сергей Лазо» цей колектив зумів добитись досягнення у 212 тонн. Змінно-комплексна норма виконана на 170%.  Кожен з докерів заробив по 13 крб.

27 червня

Такого порт ще не знав

2016011503…Колектив порту у червні досяг найвищого обсягу вантажопереробки – 1 млн. 17 тис. тонн. Понад завдання перероблено 67 тис тонн вантажів. Такого рекордного виробітку порт ще не знав.

4 липня

Премія тишком

2016011503Після реорганізації бухгалтерського обліку на другому районі всі премії  по результатах соціалістичного змагання видаються разом з зарплатою. Дивиться докер у  свою стрічечку і не може зрозуміти, за що додаткові гроші. Скажу за себе: не радують такі премії, бо не одним карбованцем живе людина.

(М.Тимунь, бригадир 208-ї бригади).

18 липня

Марка ветеранів

2016011503Їх називають бригадою ветеранів. Це дійсно так.  В колективі Г.Марченка в основному літні робітники. Можливо по фізичній силі вони поступаються молодим, але їх перевага - великий досвід.  Пам’ятаю такий випадок. На проведення аварійних робіт у 117 школі портовикам треба було виділити 50 чоловік. Послали двох – Г.Марченка та М.Запоржченка. З завданням вони справились відмінно… За ударну працю їх нагороджено іменними годинниками.

1 серпня

Ударна праця

2016011503Останній літній місяць  був вдалим для портового флоту. Одержавши завдання перевезти 100 тис тонн будматеріалів, суднами доставлено 117,156 тонн, зроблено 6 млн. 420 тонно-миль. При плані 575 тис пасажирів, перевезено 639,3 тис чоловік.

12 вересня

Щоб в трюмі працювали нові машинки

2016011503Застосовані тепер для роботи в трюмах машини ПСГ-100 і Д-565 не відповідають навіть тим вимогам продуктивності, що існують сьогодні.

Машинку ПСГ-100 виготовили за проектом ЧЦПКБ на Одеському СРЗ им 50-річчя Радянської України і призначена вона була для перевалки вугілля. Випуск її припинили 12 років тому.

17 вересня

Любити своє підприємство

2016011503Є люди, життя яких – жива біографія підприємства. Микола Мефодійович Запорожченко 26 років працює в порту, 23 з них у 217 бригаді. За плечами ветерана великий трудовий і бойовий шлях.

- Після проводів на пенсію залишите порт? – запитали ми у Запорожченка.

- Ні в якому разі. Буду працювати скільки вистачить сил.

Трудова біографія М.М.Запорожченка – живий приклад для молоді.

10 жовтня

Судно швартує «Стивидор»

2016011503На причалах порт з’явився новий буксир «Стивидор», який у цьому році зійшов зі стапелів югославського заводу «Тито».

31 жовтня

Вибоїни на причалах

2016011503Причали і балкони деяких складів у вибоїнах. Навантажувачі можуть забуксувати у вибоїнах. Працювати так не можна. Особливо багато вибоїн на 11 причалі. Час подумати і про водостічні труби. На 6 причалі слід заасфальтувати дорогу і відремонтувати оторочку на 2 і 3 причалах.

7 листопада

Випробування суворістю

2016011503У бригаді його звуть «Батею». Він охоче відгукується на це добродушне прізвисько. Його справжнє ім’я Сергій Радченко. «Батя» бригадир дуже молодої бригади, середній вік хлопців 22 роки.

Бригаду в порту знають як одну з найдисциплінованіших, бо добросовісно ставляться до роботи.

21 листопада

Кінофільми, присвячені морю

2016011503На таку тему розпочався в портовому клубі кінофестиваль, в якому беруть участь міста-побратими з багатьох країн світу.

Протягом тижня у великому залі портклубу демонструватиметься близько 50 конкурсних художніх та документальних стрічок.

5 грудня

В місті-побратимі Генуї

2016011503Палац Турсі. Багато цікавого ми побачили. Тут знаходиться шкатулка з документами Христофора Колумба, скрипка Паганіні, на якій дозволяють грати видатним музикантам. Нам дуже приємно було почути, що в цьому році такої честі був удостоєний радянський скрипаль Володимир Крамаров, переможець міжнародного конкурсу, який проходив в Генуї.

Візит в Геную, з якою Одеса поріднилась 11 років тому, був дуже цікавим і принесе велику користь для подальшого зміцнення дружби між містами побратимами.

(Є.Яковцев, головний диспетчер порту).

26 грудня