Из архива газеты «Одесский портовик» за 1971 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

Новобудови. З оцінкою «добре»

2016011503З 1-го січня ввійшов у дію новий 28 причал. Довжина його 203 метри. Отже, причал розраховано на прийом океанських суден.

Для спорудженні причалу трестом «Чорноморгідробуд» виконані величезні днопоглиблювальні роботи. Мол було випрямлено. Будівництво обійшлось близько 2 мільйонів карбованців.

6 січня

Срібне весілля

2016011503В 7 квартирі будинку №5 по вул. Суворова 31 грудня будо подвійне свято. Сім’я бригадира 3 району Б.Саакяна, як і кожна родина, зустрічала Новий рік. А також відмічала 25-річчя щасливого подружнього життя.

- Дружину мою, Шушанік, всі просто звуть Шурою. Побрались ми саме після війни ще зовсім молодими, - розповідає Балабек Аветисович. – Тоді я пройшовши війну плавав боцманом неа катері «Балтика». Потім прийшов в порт.

Дружна сім’я Саакянів виростила двох синів. Сім’я старшого сина недавно подарувала Б.Саакяну онука Артура. Йому нині 7 місяців.

6 січня

Взимку

2016011503...Невдалим видався минулий рік щодо перевозки пасажирів. Якщо раніше обслуговували на рук до мільона пасажирів, то 1970 – лише 648 тисяч.

Але колектив морвокзалу не впав у розпач.

13 січня

Смілива операція

2016011503Буксир «Ударник» одержав команду вийти в штормове море. Ми вже знали, що сталося. А було так. З грецького танкера «Тичи» надійшла радіограма про те, що потрібна негайна медична допомога, бо у капітана важкий сердечний приступ. Судно знаходилось далеко у морі. Чекати, доки воно підійде до причалу, неможливо. Підкреслюю, допомога потрібна була негайна. І поки лікарі по рації передавали необхідні консультації щодо покращення стану хворого, ми на всіх парах йшли до танкера.
Важко було зближатись. Але екіпаж зумів підійти до судна, висадити туди медичних працівників. Після того, як вони надали необхідну допомогу капітану Платонiосу Дiмiтрiосу, його зняли з судна i доставили в Одесу. Екіпаж на чолі з досвідченим капітаном т. Поповим чітко провів сміливу операцію з транспортування хворого. Тепер йому значно краще, i він подякував портофлотцям за турботу.
(Р. НАГАЄВ, капiтан-наставник портофлоту).

13 січня

Ветерану – сімдесят

2016011503Ветерану порту А.А.Хенкіну минуло сімдесят...

У зв’язку з 70-річчям А.А.Хенкін нагороджений Почесною Грамотою Чорноморського пароплавства, а також премією нашого колективу.

10 лютого

Вечори запитань та відповідей

2016011503На роботі мало захватів, де знайти стропи? Телевізор старий і часто псується. Просимо купити нам новий приймач. – такі запитання порушили докер т.Сазонов та кранівник т.Симоненко з другого району на вечорі запитань та відповідей в гуртожитку по вул. Чічерина.

17 березня

До книги пошани пароплавства

2016011503Рушенням Баскомфлоту та керівництва пароплавства до Книги пошани внесені по Одеському порту: Крутихін Ю.В. – ст.кранівник, Ткачук О.П. – бригадир докерів, Ривкін М.С. – начальник групи причалів, Гоменюк М.А. - бригадир докерів, Домін Б.Р – портовий робітник, Чернявський В.О. - бригадир докерів, Ізуїта В.Г.   – диспетчер.

7 квітня

Гості з Фінляндії

2016011503В нашому порту побували гості з країни Соумі. Делегацію очолював заст.голови держаної комісії в справах молоді Пекка Сарніо.

Побувавши в ряді організацій Одеси, гості з Фінляндії були прийняті начальником порту М.А.Каліним, членами комітету комсомолу порту. Потім вони познайомилися з обробкою теплоходу «Николай Добролюбов»

14 квітня

Після капітального ремонту

2016011503На другому районі відкрився продовольчий та промтоварний магазин.

До послуг портовиків широкий асортимент харчових продуктів... Прогресивний метод самообслуговування приваблює покупців.

Торгівля промтоварами на другому поверсі також проводиться методом самообслуговування. Є великий вибір вітчизняних та імпортних чоловічих і жіночих костюмів, пальто плащів, взуття, галантерейних виробів, теле- та радіютоварів тощо.

12 травня

В рідній гавані

2016011503«Лесозаводск» доставив в наш порт 9600 тонн кукурудзи. Портовики добре знають це судно і його дружний екіпаж. Багато разів бригадам доводилось розвантажувати з його трюмів кубинський цукор-сирець. Хороше потрудились докери, щоб обробити «Лесозаводск» у стислі строки.

19 травня

Вість в космос

2016011503Коли механізатори району дізнались, що командир корабля «Союз-11» Г.Т.Добровольський – наш земляк, їх гордість за космонавтів подвоїлась.

Це знайшло відображення в патріотичному вчинку екіпажу портального крану М.Бондаренка. Він та його товариші по праці П.Бікіс та О.Міцкевич вирішили зарахувати Г.Добровольського в свій екіпаж.

16 червня

Йшла війна народна

2016011503Цікаві зустрічі відбулись з учасниками оборони Одеси, з захисниками Ленінграда, Севастополя.

Затамувавши подих молодь порту слухала бойового фронтовика, учасника Параду Перемоги докера першого району Олександра Петровича Зудилова.

23 червня

Трудовий рекорд бригади Матвеєва

2016011503Сьогодні у всіх на вустах призвіще Михайла Андрійовича Матвеєва. Цей знатний докер нещодавно Указом президії Верховної Ради СРСР за відатні успіхи був нагоджений орденом Леніна і знову довів, що вміє трудитися, піднімати людей на нові звершення.

7 липня

Бесіда з сином Г.І.Котовського

2016011503Нещодавно наш порт відвідав син Г.Котовського – Григорій Григорович.

Син Г.Котовського цікавився життям та працею портовиків. Докери задали йому багато запитань, дізнались, що гість – науковий працівник Академії наук СРСР, досліджує економічні відносини з країнами Сходу.

14 липня

Велосипеди річ потрібна

2016011503Час вже забезпечувати змінних електриків у плановому порядку, а не так, як це робиться зараз, тобто кустарно-самодіяльним способом. Самі електрики повінні знайти в місті магазин, який видав би по перерахуванню не вище 50 крб. За один велосипед.

4 серпня

Йдуть вступні екзамени

2016011503Водій-тракторист першого району В.Орлов одержав лист з інституту народного господарства, що його допустили до вступних екзаменів. В гуртожитку де він проживає, такі ж листи-повідомлення одержали ряд інших товаришів.

Десятки портовиків отримали відпустку на підготовку і здачу екзаменів.

18 серпня

Олександр Ткачук вилетів у В’єтнам

2016011503За командировкою  Міністерства морського флоту у в’єтнамські порти відправився бригадир комсомольсько-молодіжної бригади першого району Олександр Ткачук. Протягом 3 місяців він навчатиме докерів В’єтнаму мистецтву переробки важковагових вантажів.

8 вересня

Зручно і гарно

2016011503…Керівники нашого порту… запропонували промкомбінату ЧМП розробити модель весняно-літньої форми для жінок. І ось модель готова.

Сині меланжеві костюми непогані, - висловила своє враження тальман другого району М.Полежаєва. – Але влітку в них буде жарко.

Інші жінки погодились: найбільш придатні для праці і гарні на вигляд сірі трійки. Їх виконано з льону з лавсаном. Кожний такий костюм коштує 22 карбованці.

6 жовтня

Кращі серед кращих

2016011503Зльотом ударників комуністичної праці підбито підсумки  соціалістичного змагання на честь 30-річчя оборони Одеси. В.о. начальника порту М.А.Калін, оголосивши підсумки змагання, вручив переможцям нагороди. Їх одержали бригадири тт.. Димов, Диконський, Авдеев, екіпаж «Оренка» та представниця станції.

20 жовтня

В нашій їдальні

2016011503№2 проведено капітальний ремонт. Приємно відзначити, що покращився санітарний стан… Під час обіду зал раніше не вміщав всіх людей утворювались черги. За рахунок буфету виділили новий зал, який відкривається з 13 години.

3 листопада

Портклубі ви побачите такі фільми:

2016011503В листопаді 7 і 8 - «Миссия в Кабуле»;

11 – «Полонез Огинского»;

13 і 14 – «Кража».

Початок сеансів о 18.00 і 20.00.

По неділях демонструються добірки мультфільмів. Початок о 15.00.

3 листопада

Зважування без ваги

2016011503Вже місяць як не працює вагова на Хлібній гавані. Її розібрали на ремонт, а зібрати нікому. Через це видача будівельного піску проводиться орієнтовно за вантажопідйомністю автотранспорту. Це серйозне порушення.

1 грудня

Непотрібні перерви

2016011503Багато часу втрачаємо ми через неузгодженість дій з вагарями станції. Чомусь ввійшло в норму, що, поки не оформлять щойно закінчений вагон, ми не маємо права починати слідуючий.

(Б.Саакян, бригадир третього району).

15 грудня

Шановна людина

2016011503Колектив управління порту відзначив 70-річчя з дня народження ветерана праці  Л.В.Рущинського.

З цього приводу в кабінеті політосвіти відбулися урочисті збори, на яких виступили представники пароплавства, «ЧорноморНИИпроекта», інституту інженерів морського флоту, Іллічівського порту, друзі і товариші по роботі.

Редакція газети гаряче поздоровляє колишнього редактора газети «Одеський портовик» з 70-річчям і бажає всього найкращого.

29 грудня