Из архива газеты «Одесский портовик» за 1968 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

Подяка капітана

2016011503Перед відходом у черговий рейс до берегів Карачі капітан іноземного судна «Глобел Трейдер» залишив лист-подяку за якісне завантаження судна.

Понад 11 тис. тонн сульфату і сечовини укладено в трюми за всіма правилами експлуатаційної техніки. Завантажила судно стивідорська група т.Морозова.

17 січня

Як і минулої зими

2016011503Успішно трудиться у суворих умовах льодової обстановки екіпаж буксира «Солнцедар». По Дніпровсько-Бузькому лиману, борючись з кригою, провів він разом з суднами АСПТР десятки транспортних пароплавів.

24 січня

Як це по англійськи?

2016011503…В порту є лише кілька чоловік, які володіють англійською мовою… За знання англійської мови вони одержують 5-10% надбавки до заробітної плати. Це тов.. Хенкін – диспетчер МОРТЕКу, Наумов – стивідор першого району, Томас – начальник порту, Стокфіш – начальник комерційного відділу, Корнаракі – помічник капітана порту, лоцмани тт. Лігерман, Ємельянов, Беленькович…

14 лютого

Влітку… на лижах

2016011503… Придбати водні лижі і створити свою спортивну секцію. Ця пропозиція була зустрінута гарячим схваленням всіх комсомольців портофлоту.

28 лютого

Вантажники? Ні!

2016011503Дійсно, не зовсім вірно називати наших портових робітників вантажниками… Теперішній докер чудово розбирається у будь-якій технології обробки суден чи вагонів, досконало володіє портовими механізмами різних марок. І не випадково, що багато оперативних працівників в минулому працівники причалів.

13 березня

Тиждень у Ленінграді

201601150320 представниць Одеського порту, кращих жінок-виробничників були гостями Ленінградського порту, з яким змагається наш колектив…

Керівники Ленінградського порту дали нам можливість побувати в місті Пушкіні, Єкатерининському палаці.

20 березня

Незвичайні долі

2016011503Наприкінці минулого століття почав працювати вантажником Михайло Дем’янович Колубинський:

-У 1902 році Олексій Максимович знову приїхав до Одеси. Жив у нічліжці. Я спав поруч з ним. Ми платили по 5 коп. за солом’яний матрац, клали його під голову, а лежали на голому цементі. Навколо Горького весь час були вантажники. Пам’ятаю, що він говорив про необхідність створити грошовий фонд для підтримки робітників під час страйку, про робочу солідарність…

27 березня

Незабутня зустріч

2016011503Напередодні 28 річниці визволення Одеси у порт завітав генерал-майор Микола Іванович Галай, командир дивізії, яка перша увійшла в Одесу у квітні 1944 року. Серед присутніх були бійці, котрі на плечах відступаючого ворога увійшли в місто-герой.

24 квітня

Тринадцята зарплата

2016011503Квітнева зарплата в колективі 3 району, як всюди в порту, виявилась ще й тринадцятою. Адже портовики одержали прибутки за  4-й квартал минулого року. Вони відходили від каси задоволеними.

Найвищий заробіток – 368 крб має бригадир Микола Гоменюк. Не набагато відстали від нього й члени бригади. Так тт.. Вестфальський, Годунов та інші, заробили майже по 300 крб.

24 квітня

Потиск рук друзів

2016011503Наш порт відвідала профспілкова делегація Німецької Демократичної Республіки, В’єтнаму та Австрії. Гості познайомилися з життям портовиків, діяльністю профспілкових організацій. Вони побували на причалах, зустрічалися з трудівниками орденоносного порту.

15 травня

Плавкран у трюмі

2016011503На наш район приходять судна під завантаження частинами плав кранів. Недавно такий вантаж подавали у трюми і на палубу теплохода «Селенгалес». Особливість обробки цього судна була в тому, що завантаження та закріплення устаткування потрібно було поєднувати з випробуванням суднових стріл. Проте судно пішло в рейс в строк.

29 травня

Пильність кранівника

2016011503Кранівник Василь Об’єдков помітив димок зі штабелю джута. І ось вже видно вогонь. Механізатор негайно забрався на бунт і почав гасити вогонь.

Завдяки пильності і сміливості портовика, запобігли пожежі і збитків.

29 травня

Вперше

2016011503В нашому порту ошвартувався рефрижератор «Чапаев». Це головне судно нової серії збудовано на замовлення Радянського Союзу в Італії. Воно доставило в Одесу 220 тонн лимонів….

Зараз «Чапаев» готується в далекий рейс до Хайфона. Він доставить героїчному В’єтнаму 2400 тонн харчового жиру.

12 червня

З перемогою китобої

201601150314 червня місто-герой Одеса радісно зустрічало відважній екіпаж «Советской Украины».

На промисел «Советская Украина» пішла новим маршрутом через Гібралтарську протоку і Атлантичний океан. Пройшли понад 50 тисяч миль. Відзначився екіпаж китобоя «Бодрый»

19 червня

Вздовж узбережжя

2016011503З напруженням працюють моряки приміського пасажирського флоту. Понад 17 тисяч пасажирів обслужили вони минулої суботи та неділі.

Як і в минулому році соціалістичне змагання очолюють екіпажі теплоходів «Сегед» (капітан т. Глотте), «Пионер» (капітан т.Беркович), «Яша Гордиенко» (капитан т.Єпінін).

26 червня

Ласкаво просимо

2016011503Новий морський вокзал відкрито

Численні одесити, серед яких портовики, вливались у вхідний павільон вокзалу на Приморській вулиці. Тут на них чекали ескалатори.

Піднявшись на величезну привокзальну площу любителі морських подорожей стали учасниками святкового мітингу.

10 липня

Кращий бригадир В.Зимогляд

2016011503З великою радістю колектив дізнався, що вожакові комсомольсько-молодіжної бригади В.І.Зимогляду рішенням Міністерства морського флоту і ЦК профспілки присуджене почесне звання кращого бригадира портових робітників.

17 липня

Почесна професія

2016011503Десять років тому наш колектив вперше почав будувати житло. Спочатку чотирьохквартирні будинки. Потім восьми, шістнадцяти і 129-квартирні. Без хвастощів будівельники кажуть:

- Нам не страшні і висотні 9-поверхові будинки.

7 серпня

Так працює ленінградська

2016011503155 бригада – це ленінградські докери. Вони трудяться на причалах першого району. 28 серпня ленінградці на чолі зі своїм знатним бригадиром Володимиром Колосовим… подали в трюм пароплава «Витим» 220,6 тонн сульфату в мішках і виконали комплексну норму на 232,5%.

Не залишаються в боргу і одесити. Бригада т.Димова з завзяттям трудиться в Ленінградському порту.

4 вересня

Точний напрямок

2016011503Югославське судно «Темнава» ще на підході, а старший стивідор району О.Тойберман вже складає технологічний план-графік. Тут розраховано все. Відомо, що на розвантаження 361 тонни лимонів надається 43 години.

2 жовтня

У фонд допомоги В’єтнаму

2016011503…Наступну зміну докери Івана Чумаченка вирішили відпрацювати у фонд допомоги В’єтнаму. Це була 1 зміна 26 жовтня. Вони переробили на складі 103 тонни вантажів. Гроші – майже 50 карбованців – дарунок бригади героїчним друзям.

13 листопада

В столиці республіки

2016011503Наша група в складі 30 чоловік відправилась у триденну екскурсію до столиці України. Ми привезли звідти дуже багато цікавих вражень.

Швидко пролетіли дні. Вилітали додому з найкрасивішого аеродрому країни – Борисполя.

13 листопада

Перемога моряків

2016011503Танкер «Меганом», повертаючись з Кілії, надіслав радіограму керівництву.

«Екіпаж достроково виконав річний план. Перевезли 28195 тонн вантажів, видали бункеру транспортним суднам 36937 тонн...

За дорученням екіпажу капітан Співак».

4 грудня

За 22 рейси

2016011503Щоб налагодити теплотрасу, пароплавство закупило спеціальні бетонні короби. Їх слід було вивезти своїм транспортом з Молдавії.

Машин не вистачало. Адже багато транспорту перебувало на вивезенні цукрового буряка в колгоспах області.

Але автобазівці вирішили допомогти. У вихідні вони виконали цю роботу.

Наказом начальника порту т.Томаса водіїв відзначено грошовими преміями.

19 грудня

Буксир «кіноактор»

2016011503Продовжуються зйомки фільму «Если есть паруса» про трудові будні порто флоту. Автор сценарію наш земляк поет І.Рядченко.

…В порту часто можна бачити пошкрябаний, іржавий буксир з величезною трубою, яка димить. На борту надпис «Геркулес». Але кожен знає, що буксир «Орленок» зараз – «кіноактор».

19 грудня

Новий буксир «Ударник»

2016011503…Зараз ми познайомимося 101 судном порто флоту, портовим буксиром кантовщиком, на борту якого яскравий надпис «Ударник».

Одна людина може керувати усіма механізмами та судном в цілому за допомогою дистанційного управління… Людям допомагає електронне око локатора найновщої конструкції.

«Ударник» найпотужніший буксир. Тяглове зусилля складає 33 тонни, тоді як у «Рекорда» всього 18 тонн.

…Вже укомплектовано екіпаж «Ударника». Капітан Ю.Попов…

25 грудня

Подборку подготовил В.ВОЛЯНСКИЙ