Из архива газеты «Одесский портовик» за 1967 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

НАПЕРЕКІР СТИХІЇ

Залізничні вагони обробляються достроково

2016011503Початок нового року не балував порт хорошою погодою. Часті дощі, густі тумани, а потім штормовий вітер у 7-8 балів, снігопад… не припинили робочого ритму порту. … За затвердженим району планом за декаду слід завантажити і вивантажити 1520 вагонів, а обробили 1828.

18 січня

СУМЛІННА ПРАЦЯ

2016011503Понад тисячу тонн бананів та ананасів привіз з далекої Гвінеї шведський банановоз «Альстерторн». Незважаючи на негоду, наші бригади добре обробили його. Дружно і працьовито працювали 10 хлопців з бригади т. Шпака… 180 % - результат їх роботи.

1 лютого

ПЕРШЕ ЗНАЙОМСТВО

Теплохід «Килия» завантажили комплексно-механізованим способом

2016011503«Килия» тритрюмне судно, завантажувалось чавуном в чушках. Обробка йшла виключно комплексно-механізованим способом. Перевалку чавуну в автомашини провадили гусеничним краном електромагнітом. На перевантаженні чавунку в трбми були за2йняті 2 портальні крани. І тут також добре діяли електромагніти. Відзначилась бригада тов. Шапкіна, яка значно перевершила змінне завдання.

1 лютого

ДО БЕРЕГІВ АЛЕКСАНДРІЇ

2016011503Останнім часом наша стивідорська група обробила теплоходи «Умбалес» та «Илья Мечников». Ці судна везли на експорт зерно. … Хуртовини і дощі зробили трюми непридатними для завантаження зерном. Необхідно було добре просушити трюми. Особливо це стосувалося теплохода «Илья Мечников». Тут використали машинки. Крім тогоґЮ, на всі чотири трюми виготовили і встановили додаткові шифтінгові переборки. Лише тоді, коли закінчилися непередбачені технологічним планом роботи, приступили до завантаження зерном трюму судна.

В.МОРОЗОВ, ст. стивідор першого району

15 лютого

КРІЗЬ ЛЬОДИ

2016011503«Важке випробування випало на долю Вилкове. Тут вода піднялася на небувалу висоту – 196 см., вийшла з міських каналів і затопила багато будинків рибалок, які збудовані на сваях, - повідомляє кореспондент РАТАУ. Разом с судами аварійно-рятувальної служби тут працює наш «Березань» (капітан тов.. Вуйцик, ст.. механік т. Чепурний). Трудяга-буксир завжди там, де важко.

В. ОСИПЕНКО, в. о. ст.. диспетчера портофлоту

15 лютого

МЕТАЛ – КРАЇНІ

2016011503Колектив портофлоту перевиконав річний план збирання металлолому. У березні здано державі 15950 кг чорного металу при нормі 15 тонн і 711 кг кольорового.

5 квітня

ДЛЯ АЛЖИРУ ТА ТУНІСУ

2016011503Зовсім недавно біля 16-го причалу стояв теплохід «Ильичевск». Щоб зекономити флоту стояночний час, обробка його йшла одночасно з ремонтом. Крани подали у трюми 4595 тонн сталевих заготовок, устаткування. Бригади тт.. Новицького, Доценка, Добренка та інших успішно справилися з трудомістким процесом завантаження величезних ящиків з ген вантажами, затягування їх у підпалубний простір.

12 квітня

З ВЕЛИКОЮ ЛЮБОВ’Ю

2016011503Понад 600 портовиків взяли участь у міському недільнику по упорядкуванню парків,скверів, вулиць на честь річниці визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників.

23 квітня

ПОЧАЛАСЬ ПАСАЖИРСЬКА НАВІГАЦІЯ

2016011503…Їдуть туристи з різних країн. 1967-й оголошений Міжнародним роком туризму. Велика увага приділяється розстановці флоту на Чорному морі. Традиційний напрямок  - Кримсько-Кавказький: Одеса – Ялта – Новоросійськ – Сочі – Сухумі – Батумі. .. Для туристів відведені кращі судна: «Иван Франко», «Россия», «Нахимов», «Украина», «Литва», «Аджария». Паралельно з ними йдуть з Одеси в Сочі пасажирські та океанські лайнери «Латвия», «Башкирия», «Арменія». Продовжать круїзні рейси вздовж берегів Криму і Кавказу комфортабельні теплоходи «Победа» і «Грузія», пароплав «Петр Великий», дизель-електрохід «Абхазія» .

4 травня

ТРУБИ З ЯПОНІЇ

2016011503Теплохід «Беловодск» доставив в наш порт труби з Японії для потреб народного господарства. Цей незручний, трудомісткий вантаж подавали на причал бригади другого району тт.. Матвєєва, Міхневича, Лукашука, Доценка та ін.. під керівництвом стивідорськох групи т. Хляпа. Ретельно продумана технологія, хороша організація праці, широке використаня механізмів – все це дозволило обробити теплохід на 59 годин достроково.

17 травня

В ДАЛЕКИЙ РЕЙС

Турбохід «Юрий Гагарин» завантажено достроково

2016011503Зараз важко обвинувачувати відповідальних працівників «Союзвнештранса» в тому, що до постановки судна ми не знали, який вантаж і скільки воно візьме. Об’єктивна причина. Турбохід повинен стати на ремонт А тут вирішили відкласти його і дати можливість екіпажеві зробити додатковий рейс до берегів далекого Алжиру. … І все-таки бригади портових робітників, механізатори, складські та оперативні працівники… добились високих виробничих показників.

24 травня

ДІЄ НОВЕ УЗГОДЖЕННЯ

25 суден оброблено за прямим варіантом * «Простій» на робочому місці* Хто відповість за збитки?

2016011503…На другому районі систематично допускаємо великі простої вагонів з цукром-сирцем. В одних вагонах цукру більше або менше проти їх вантажопідйомності. Після переважування такі вагони повертаються для дозування. Порт платить за це додаткові збори за подачу і прибирання вагонів, а також значні штрафи за їх простої. … В період дозування стан2ція не може подавати на фрон робіт порожняк. Тому і не дивно, що деякі судна з цукром-сирцем все ще обробляються незадовільно. Цьому можна запобігти, якщо в тилу 23 причалу біля вагонних вагів обладнати дозувальний майданчик.

«МОРСЬКІ ОПОВІДАННЯ»

2016011503У нашому порту творча група кіностудії «Мосфільм» знімає фільм «Морські оповідання» за мотивами творів К. Станюковича.

ОДЕСА – ЛІВЕРПУЛЬ!

2016011503…перед активом виступив начальник порту т. Томас, який розповів про свої враження від поїздки до Англії. «… Як відомо, Одеса і англійське місто Ліверпуль входять до Всесвітньої Федерації споріднених міст…Мені випала честь бути у складі делегації міста-героя. … Нас, портовиків, особливо цікавить, що собою являє Ліверпуль як портове місто. Це другий порт після Лондонського. Його 220 причалів простяглися вздовж на 60 кілометрів. Під прапорами різних країн тут можна бачити більше 100 суден. …Щорічний вантажообіг порту – 29 мільйонів тонн. … тут працює близько 35 тисяч чоловік. Більшість причалів, складів, механізмів старої конструкції. Але є і портові споруди, які устатковані сучасними машинами. … Порт і доки Англії є власністю приватних компаній. Причому, портова адміністрація слідкує тільки за загальним технологічним станом причалів, а господарюють у порту понад 10 різних незалежних одна від одної стивідорських компаній. …Зараз лейбористський уряд Англії ставить питання про націоналізацію портів і доків… »

О.ТОМАС, начальник Одеського порту

/ФОТОФАКТ/

2016011503Акуратно вантажить великовагові на судна 105-та бригада. Ця 134-тонна деталь – частина устаткування алюмінієвого комбінату, що споруджується в братній Угорщині.

14 червня

МАШИНИ ЙДУТЬ НА ЕКСПОРТ

2016011503В нинішньому році ми прийняли, відбуксирували, а потім видали на судна 4511 автомашин.

26 липня

В УМОВАХ СУВОРОГО КЛІМАТУ

2016011503Портовики спустилися у трюми рефрижераторного судна «Шквал» легко одягнені. Літо. Однак через деякий час всі уже були у ватниках. «Клімат» у трюмах виявився суворий. … Після вивантаження китового борошна та мороженого м’яса на першому та третьому районі «Шквал» перешвартувався до 15-го причалу. Потрібно було подати на нього 3200 тонн коров’ячого жиру в бочках.

9 серпня

Друзям в ОАР

2016011503Сотні тисяч тонн металоконструкцій, верстатів, машин і устаткування були завантажені одеськими докерами в ОАР для будівництва Асуанської греблі.

30 серпня

МУЗЕЙ СЛАВИ ПОРТУ

2016011503Дорогі друзі! … ми відкриваємо кімнату-музей … бойової та трудової слави нашого порту. Звертаєимось до вас з проханням взяти активну участь у створенні цього музею. Приносьте, будь ласка, документи, фотографії і різні експонати – все те, що відбиває чудову історію колективу.

11 жовтня

ВІД ТАЧКИ ДО ПЛАВКРАНІВ-ГІГАНТІВ

2016011503В Одеському порту працює великий колектив кваліфікованих інженерів і техників, досвідчених працівників, які постійно проявляють турботу про удосконалення портових пристроїв і технології перевалки вантажів, впровадження комплексної механізації.

О.ТОМАС, начальник порту

27 грудня