Из архива газеты «Одесский портовик» за 1965 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

Вантаж з Болгарії

2016011503Болгарське судно «Альдебаран» доставило з Болгарії 8,5 тис. баранів…

Добре потрудились бригади т. Прокошина, яка вивантажила 1972 і т. Гороховського, яка за зміну перевантажила 2854 барана.

Мужність дружинника

2016011503Це трапилось біля прохідної порту. За злочинцем гнався молодший лейтенант міліції тов. Роговльов. Це побачив член нашої народної дружини, працівник комерційного відділу т. Ткачевич. Він кинувся навперейми злочинцеві, наздогнав його та повалив на землю… і допоміг доставити грабіжника промтоварного магазину до відділення міліції. Це вже другий випадок, коли Ткачевич затримує злочинців.

Дайте «Юг»

20160115035 вересня ми прийняли в Ленінграді буксир-кантовщик «Юг» для нашого порту. В Одеському порту ми вже здійснили декілька кантовок. Добре відзиваються про буксир вітчизняної побудови лоцмани. Тепер в диспетчерській часто можно почути: «Дайте «Юг», треба провести кантовку.

Нагороди – новаторам

2016011503…Золотої медалі ВДНГ і премії 200 карбованців удостоєний начальник другого району т.Бендиченко, Срібної і премії 100 карбованців – головний інженер т.Калін, Бронзової медалі і премії 50 карбованців присуджені бригадирам тт. Добренку, Гладишевському, інженерам Турецькому, Бібаєву, Рахлісу.

27 січня

Понад дві норми

2016011503На варіанті роботи: трюм – суднова лебідка – автонавантажувач – вагон-льодник, норма становить 76 тонн. Ми зняли з судна 120,5 тонн апельсинів. Крім того акуратно зібрали розсип і видали його на склад. (О.Клочков, бригадир другого району).

3 лютого

Слово до залізничників

2016011503…Бригада в складі 13 чоловік простояла майже зміну через те, що не було вагаря. … Невже не можна добитися, щоб залізничники працювали так, як вимагає держава. (З виступу т.Саакяна, на партійно-господарському активі)

3 лютого

Щасливі білети

2016011503Порадував свою дружину працівник К., який за 30 копійок виграв красивий килим. Вантажник тов. А. пред’явив лотерейний білет, на який випав виграш – дитячий велосипед, працівник 2-го району тов. Романенко виграв холодильник. 17 лютого в Одесі відбудеться тираж по першому випуску лотерейних білетів.

10 лютого

Посада – громадський інженер

2016011503Випадки травматизму говорять про те, що багато ще невирішених справ стоять перед громадськими інженерами по техніці безпеки… Тільки шляхом суворого дотримання правил безпеки і обережності в роботі, ми позбавимося таких явищ, як травматичні випадки.

24 лютого

У змаганні з майстрами

2016011503… В нашій бригаді не вистачало двох вантажників. На допомогу прийшли друзі з бригади т. Васильченка тт. Маркевич і Бражнік. Ритм змагання був напруженим… Після закінчення зміни ми дізнались, що бригада т. Васильченка переробила 145 тонн цитрусових, а ми відстали лише на 2 тонни. Кожен колектив дав понад дві змінні норми. Заробіток одного вантажника перевищив 9 крб. (В.Захарченко, бригадир 311 бригади).

3 березня

Вечір трудівниць

2016011503Портовий клуб гостинно відкрив свої двері для кращих трудівниць порту. Вони зібрались тут, щоб відзначити Міжнародній жіночий день. Їх чекало багато сюрпризів і приємних зустрічей. Жінок вітали діти, артисти державної філармонії, Будинку народної творчості, учасники художньої самодіяльності.

10 березня

Товариш начальник

2016011503У 1963 році вантажник Одеського порту Прокопов надрукував в журналі «Молодая гвардия» повість «За жар-птицей»... В її героях портовики без труда впізнали начальника другого району Анатолія Кириловича Бендиченка.

24 березня

За щастя народне

2016011503…В одному з боїв наші бійці захопили у полон командуючого великим німецьким з’єднанням, якогось важливого генерала. Доки з ним розмовляли, тримався гордовито, а коли сів у мою машину, одразу ж замовк, а коли дорога закінчилася, з досадою в голосі сказав: «О, доннер веттер, русская баба в плен привезла». (К.Цапова, ст. диспетчер автобази порту)

14 квітня

Морський порядок

2016011503«Тендре» - 50 років

…За минулий рік «Тендра» виконала виробниче завдання на 101,3%, видала суднам 60889 тонн нафтопродуктів.

Ліхтеру - 50 років. Майже все залежить від матросів, механіків, мотористів, які дорожать честю моряків. А люди на «Тендре» трудолюбиві, акуратно виконують морську службу…

30 квітня

Біля трьох норм

2016011503Для об’єднаної китобійної флотилії «Советская Украина» цей сезон був «врожайним»... На «Меркурии» члени нашої бригади видавали за зміну 70 тонн китового борошна в мішках. Змінне завдання перевиконали на 25%. Ще кращого віробітку досягла бригада при розвантаженні танкера «Тбилиси». Уникнувши простоїв за 7 годин виконали майже три норми.

12 травня

Для послуг пасажирів

2016011503Нині на лінії – 11 суден. Лінія користується успіхом. Так 3 червня на 5 катерах здійснили поїздку 85 пасажирів. Але більш інтенсивний рух стримує непідготовленість майданчиків на Ланжероні, 16-й станції Великого Фонтану, Чорноморці.

9 червня

Марсель – Одеса

2016011503На 23 причалі ошвартувався французський теплохід «Гальели». Цим рейсом відкрита вантажно-пасажирська лінія Марсель – Одеса. Судно заходить у порти Стамбул, Варна, Бургас, Констанца.

9 червня

Трактори на Індію

2016011503Один за одним портальний кран подає у трюм трактори. Бригада з 8 вантажників затягує їх у підпалубний простір. За 7 годин таким чином перероблено 72 тонни вантажу.

30 червня

Кооперативне будівництво

2016011503Орієнтовна вартість житла – 125 крб. за квадратний метр. На останні 60% вартості – державний кредит на 13-14 років.

4 серпня

Вклад раціоналізаторів

2016011503За підсумками роботи у другому кварталі раціоналізатори Одеського порту вийшли переможцями у змаганні колективів Чорноморського басейну і представлені Баскомфлотом до участі у Всесюзному змаганні.

18 серпня

Варіант: борт – вагон

2016011503Багато рейсів з Болгарії в Одесу зробило судно «Нальчик», перевозячи у своїх трюмах свіжі помідори. Вантажники завжди прагнуть прийняти цей вантаж по-швидкісному. Так було і минулого тижня.

...змагаючись між собою три бригади взяли високі темпи. В результаті бригада т.Захарченка зняла 39,6 тонни, т.Васильченка – 42 тонни і т.Бірюкова  – 99 тонн.

25 серпня

На приміських лініях

2016011503Погані погодні умови цього року відбились і на роботі пассажирського флоту, який обслуговує приміські лінії. Але незважаючи ні на що ми повині були виконати план перевезень. Колектив теплоходу «Ильичевка», перевозячи пасажирів в Лузанівку, в Чорноморку, у серпні досягнув  найкращого показника.

Добре попрацювали і екіпажі теплоходів «Капелла», «Прут», «Ленинец, «Опал».

8 вересня

«Старшина Приходченко» вийшов в рейс

2016011503Кілька місяців тому портофлотці вирішили вшанувати пам’ять ветерана портофлоту, учасника трьох війн Павла Антоновича Приходченка.

Його ім’я написано на борту самохідної баржі С-222. Баржа «Старшина Приходченко» вийшла на лінію.

22 вересня

Рауль Кастро в Одеському порту

2016011503Днями в Одесі гостювала делегація героїчного острову Свободи на чолі з Раулем Кастро Рус. Гаряче привітали кубинських друзів трудівники міста-героя.

13 жовтня

В оновленому клубі

2016011503Кілька днів тому в оновлених залах портклубу учасники художньої самодіяльності зустрічали молодих трудівнику порту.

Запалали вогні рампи. Починається цікавий концерт. З справжнім успіхом можна поздоровити співака оперної студії портклубу А.Амосова, якого слухачі довго не хотіли відпускати зі сцени, молоду гімнастку Оксану Костюк, яка виконала етюд з обручами та багато інших номерів.

13 жовтня

Пакетні перевозки джуту

2016011503...Ми використали металеві парашути. Кожен заповняли 24 кипами джуту. 5-тонний портальний справляється з таким підйомом. Таку вагу витримує і машина.

Робочої сили пакетний спосіб вимагає не більш тої, якою користувалися досі – 4 вантажників і кранівника. Способу який підвищує продуктивність праці, належить майбутнє. (В.Гранік, технолог другого району).

20 жовтня

Вогник портклубу

2016011503Веселим і цікавим був останній вогник у портовому клубі. Він пройшов під девізом: «Капитан, капитан, улыбнитесь!». Хазяями вогнику були кращі виробничники портового флоту. В гості до портовиків прийшли діячі мистецтв, артисти міських театрів, в тому числі популярні актори театру музичної комедії М.Водяний та М.Дьоміна.

20 жовтня

У нас в гуртожитку весілля

2016011503Мешканці гуртожитку №2 поважають Івана Жигала, електрика, ударника комуністичної праці. Коли нам стало відомо, що Іван одружується з Антоніною Чумаченко, робітницею джутової фабрики, всі від душі поздоровили молодих і влаштували їм комсомольське весілля.

В спортзалі гуртожитку з’явились столи з букетами квітів, пляшками шампанського, тортами... Довго лунали веселі пісні, танці.

10 листопада

Де дістати батарейку

2016011503... Утемряві важко розібрати маркировку. Переплутаєш цифру – станеш бракоробом. Одним словом, без ліхтарика не обійтись. Але де взяти батарейку? Невже постачальники не можуть вирішити цю проблему?

24 листопада

Нагорода зобов’язує

2016011503Червоний куток другого району. Він став місцем, де колективу порту вручили перехідний Червоний прапор Ради Міністрів та ВЦРПС за першість у соціалістичному змаганні серед портів країни. Під гарячі аплодисменти залу т.Греку (заступник начальника ЧМП) вручив прапор начальнику порту т.Томасу.

1 грудня

Вантажник став науковцем

2016011503Кадровий вантажник Рудольф Ганішев став старшим інженером науково-дослідного відділу ОІІМФу. Нелегко одночасно працювати і бути студентом. А Рудольф був для нас всіх прикладом. Влітку цього року він успішно закінчив 6-й курс інституту, на відмінно захистив дипломний проект. В своїй роботі він на матеріалі взятому з практичної роботи порту, розробив питання швидкісної обробки суден при важких умовах - короткого причалу і скупченості механізмів.

Тим самим Ганішев довів свою здатність до глибокого осмислювання вантажних робіт. Науковці інституту високо оцінили здібності вантажника і запропонували йому посаду в інституті.

8 грудня

Міцніють дружні зв’язки

2016011503Багато років наш порт є колективним членом товариства «СРСР – Данія». Мета його – подальше зміцнення дружби і культурних зв’язків між народами обох країн.

Днями повідомили про те, що наш порт прийнятий колективним членом товариства «СРСР – Франція».

22 грудня

Подборку подготовил  В.ВОЛЯНСКИЙ