recommendation-rus

Из архива газеты «Одесский портовик» за 1962 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

АВТОМАШИНА БЕЗ НОМЕРІВ

2016011503Торік механізації другого району передали автомашину «ЗиС-150» з Миколаївського порту... А коли закінчили ремонт, з’ясувалось, що машину можна експлуатувати тільки на території порту. При її передачі миколаївці не видали документи, без яких не можна отримати державний номер.

17 січня

ОРГАНІЗУВАТИ СЕЛЕКТОРНИЙ ЗВ’ЯЗОК

2016011503Чи можна щось зробити, щоб допомогти в організації кращого зв’язку в порту? Можна. Взяти хоча б приклад Ленінградського порту. Там на причалах, в господарствах, в механізації встановлені динаміки селектора. І з їх допомогою можна швидко розшукати потрібного працівника.

24 січня

ВАНТАЖНИК МАКСИМОВ - ЛІДЕР ТУРНІРУ

2016011503Більше місяця триває триває турнір на кращого шахіста гуртожитку. Біля 20 гравців виборюють першість. Турнір вже виявив лідера. Ним став вантажник т.Максимов. З 17 зіграних партій він одержав 16 перемог і тільки одну звів внічию. (Г.Кунда, П.Чабан).

24 січня

МОДЕРНІЗАЦІЯ КРАНУ «КОММУНАР»

2016011503…Кран типу «Коммунар», що стоїть на 28 причалі, «переозброєно». Працює він значно краще… Кабіну подали вперед. Тепер зона обзору механізатора значно розширилась.

Профіль «гуська» замінили. Це значно зменшило коливання. Крім того, забезпечено надійність кріплення опорної рейки тощо.

Те, що зроблено на крані №60, переносимо на інші крани типу «Коммунар», яких в районі 5.

31 січня

В ПОЛІКЛІНІЦІ ІНОЗЕМНИЙ МОРЯК

2016011503Грек Віолідіс, коли його судно стояло в порту, прийшов до нас. Лікар уважно вислухав його, поставив діагноз. У моряка було захворювання бронхіальної астми. Призначили лікування, виписали ліки.

Тепер Віолідіс знову завітав до нас. За рік, що минув, стан його здоров’я значно покращився. Віолідіс подякував лікарям за увагу і турботу.

Лікарі часто бувають на іноземних суднах, надають медичну допомогу. Нещодавно терапевт т. Макарова була викликана на англійське судно «Лорд Гледстон» до важко хворого моряка.

Щоб покращити обслуговування іноземних моряків, потрібно вивчати англійську мову.

7 лютого

ОФІЦЕР ЗАПАСУ

2016011503Під час Сталінградської битви командир роти морської піхоти лейтенант Воскобойников обороняв селище заводу «Барикади». Стояли на смерть.

Вже в госпіталі дізнався, що його нагороджено орденом «Червоної зірки».

Тепер капітан 3-го рангу запасу А.Воскобойников – капітан теплоходу «Прут». Очолюваний ним екіпаж бореться за звання комуністичного.

21 лютого

ВЕЛИКА ТРУДОВА ПЕРЕМОГА

2016011503Радіограма заступника міністра морського флоту СРСР була лаконічною.

«Відзначаю хорошу роботу Одеських портовиків, які зекономили в лютому понад 121 годину експлуатаційного часу при обробці суден «Физик Лебедев» і «Ургенч»»…

Слід закріпити досягнуте. Примножити його.

Турбохід «Металлург Байков» розвантажено достроково на 100 годин.

14 березня

ДОБРА СЛАВА

2016011503В другому районі добра слава йде про бригаду з монтажу і перенесення кранів. На рахунку Костянтина Стебловського, Михайла Ніколаева, Федора Стукаліна та Євгена Липовецького багато трудових перемог. Біля двох десятків кранів вони перенесли з причала на причал.

21 березня

15 МІСЯЦІВ У ЙЄМЕНІ

2016011503…Крім мене на будівництві Ахмедії працювали і  інші одеські портовики: диспетчер автобази т. Муравйов, кранівник т. Бойко, працівники тт. Запасько, Яровий, Волков. Ми не тільки брали участь у створенні порту, але й готували спеціалістів з числа місцевих жителів.

Зі словами подяки до нас звернувся король Йємену Абдель Кадер. (В.Окунєв).

4 квітня

ПОНАД ДВІ НОРМИ

2016011503В ці квітневі дні з творчим натхненням злагоджено працюють бригади на вивантаженні теплоходу «Омония» який доставив у порт декілька тисяч тонн кубинського цукру-сирцю. Працюючи за прямим варіантом трюм – вагон, 12 вантажників на чолі з бригадиром т.Репецьким, виробили 242 тонни, виконавши змінне завдання на 205%.

Ще кращого результату добилась бригада т.Грудняка. Вона виконала завдання на 220%.

Нещодавно організована 161 комсомольсько-молодіжна, де бригадиром Т.Твердохлібенко і вона не хоче відставати... - півтори норми.

11 квітня

В НОВІЙ ЇДАЛЬНІ

2016011503Днями стала до ладу нова їдальня другого району… Одночасно тут може пообідати 180 чоловік.

18 квітня

ПЕРШІ КРОКИ

201601150316 травня на 28 причалі почалось комплексно-механізоване перевантаження цукру-сирцю за допомогою гольчато-щіпкових захватів і пакетно-формуючих автоматів. В перший же день роботи бригада т.Добренка вивантажила у вагони 200,5 тонни. Зних 116 тонн - в криті вагони.

23 травня

ХТО ХАЗЯЇН НА ПЛЯЖІ?

2016011503Наш портовий пляж справедливо вважають найкращим на узбережжі… Зараз пляж до літнього сезону не готовий. На ньому багато сміття, брудно, уламки дощок. Навіси не відремонтовані, тіньові грибки скинуті в купу. Спортивні майданчики досі не обладнані. Нічого не зробили працівники «Торгмортрансу», щоб тут відкрити буфет.

23 травня

ЗАВТРА КРАЩЕ, НІЖ СЬОГОДНІ

2016011503... Доручили нам перевантажити рафінад у мішках з вагонів у трюм. Вдало використали кран, на якому працював т.Коваль. За зміну дали 226 тонн цукру, виконавши норму на 211%.

Кожний член бригади заробив за зміну 9 крб. 27 коп.

30 травня

НАДЗВИЧАЙНА ПОДІЯ

2016011503«Прошу Вашого розпорядження перевести мене з бригади №701 в бригаду №709 вантажником»

Таку заяву одержав начальник третього району. Написав її бригадир бригади комуністичної праці Борис Саакян.

Що трапилось? Чому знатний бригадир, попросився в іншу бригаду рядовим?

...Виявляеться, т. Балянському не до вподоби те, що Борис Саакян виявляє вимогливість не тільки до робітників своєї бригади, а і до оперативних працівників, щоб краще дбали про умови праці бригад.

- Ясно, що бригаду можуть скомпроментувати, - кажуть вантажники, - коли надсилатимуть до нас п’яниць, прогульників чи ледарів.

20 червня

У СЛЮСАРІВ-РЕМОНТНИКІВ

2016011503Валентина Францівна Веденєєва багато років працює в порту. Раніше була відмінним водієм електронавантажувача, тепер вона висококваліфікований слюсар малої механізації. Рівень її знань та майстерності характеризує хоча б те, що вона займається регулюванням гальмуючої системи, гідросистеми, рульових вузлів, взагалі здатна проводити складний ремонт.

Т.Веденєєва докладає багато зусиль справі виховання молодих працівників.

4 липня

ПРАЦЮВАТИ РИТМІЧНО

2016011503На 8 липня порт випереджає графік на 6%. В тому числі:

Перший район – на 11,5%

Другий район – на 0.5%

Третій район – на 9,8%

11 липня

НА НОВОМУ ЗЕРНОСОСІ

2016011503Нещодавно до ладу вступив новий потужний дизельелектричний зерноперевантажувач, збудований у ФРН. На перших іспитах зерносос подавав на судна по 320 тонн зерна за годину.

Командує зерноперевантажувачем досвідчений капітан-механізатор Л.Калінін. В основному екіпаж молодіжний.

25 липня

ПОЧИН ПІДХОПЛЕНО

2016011503Почин інженерів-механізаторів 2 району – готувати громадським шляхом, безкоштовно водіїв авто- та електронавантажувачів, кранівників, про який надруковано в газеті «Одеський портовик», заслуговує на всіляку підтримку...

З свого боку беру на себе зобов’язання підготувати на кранівника т.Кіндзерського. (А.Хайловський, зм.механік 1 району)

8 серпня

КУРС НА КУБУ

2016011503Стотонний плавучий кран, споруджений в Угорщині, вже пройшов значний шлях по Дунаю і Чорному морю, поки прибув в Одесу. В 1 районі готували кран до далекого переходу, бо його приписка – порт Гавана. Поруч рудовоз «Устюжка», він доставить братній Кубі цей плавучий кран.

29 серпня

ПОДОРОЖ НА МОТОЦИКЛАХ

2016011503По різному портовики проводять відпустку... Ми вирішили оглянути країну не з вікна пассажирського поїзда чи ілюмінатора пароплава, а зробити подорож на мотоциклах.

Враження найкращі! Маршрут обрали такий: Одеса – Київ – Орел – Тула – Москва – Одеса. Відстань у 3300 км подолали за 50 ходових годин.

12 вересня

МЕТАЛОБРУХТ - МАРТЕНАМ

2016011503За півріччя ми зібрали і здали державі 17 тонн металобрухту. Це на 5 тонн більше запланованого.

Хочеться відмітити т.Матвієнка. Якось він працював на господарських роботах в одному з інститутів міста. Йому запропонували вивезти і викинути велику кількість поламаних металевих пристроїв. Шофер привіз їх на пункт прийому металобрухту. Таким чином він здав ще 1130 кг сировини для металургійної промисловості.

19 вересня

УСПІХ КОЛЕКТИВУ

2016011503Вересневий план автобаза виконала на пять днів раніше. Наші машини мали перевезти 54 тисячі тонн і зробити 150 тис. тоннокілометрів. Це завдання виконано.

Трудовий успіх – це наш дарунок Великому Жовтню. (П.Морозов, начальник автобази).

3 жовтня

ВИРУЄ ТВОРЧА ДУМКА

2016011503З метою запровадження пакетно-контейнерного способу перевалки рубероїду, працівники «Чорноморпроекту», раціоналізатори порту розробили ряд конструкцій контейнерів. Днями на 3 районі проводилось комплексне випробування цих пристосувань.

24 жовтня

ХВИЛИНКА

2016011503Хто знає, коли ще зустрінеш сердечних, ввічливих Роберто Фернандеса, Хіль Мартінеса, Альберто Моралеса. Кубинці виїжджають додому. Рік вони жили серед нас. Рік навчалися, переймали передовий досвід роботи.

Роберто Фернандес… тихо сказав: «Частина мого серця з вами».

14 листопада

ВЧИТИСЬ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО

2016011503Мешканці гуртожитку вчаться в школах робітничої молоді, в технікумах, у вищих учбових закладах. Ось чому певний інтерес викликала бесіда директора школи №11 «Вчитися – обов’язок кожного портовика».

Після цієї бесіди декілька молодих вантажників виявили бажання продовжити навчання. (В.Борисова, вихователь гуртожитку)

29 листопада

НОВІ АВТОНАВАНТАЖУВАЧІ

2016011503Автогрупа механізації 2 району одержала з Львівського заводу 4 нових автонавантажувача вантажопідйомністю по 5 тонн кожний. Ми передали їх кращим екіпажам.

Тепер у нас 56 автоштабелерів. В грудні отримаємо ще 7.

12 грудня

ЖИВИЙ ВАНТАЖ

2016011503На 1 причалі на танкер «Казбек» подавали рогату худобу та свиней.

Завантаження 60 голів худоби тривало 2 години 15 хвилин. Швидку обробку живого вантажу відмінно провела бригада т.Бельського.

Танкер «Казбек», прийнявши худобу та інші вантажі, взяв курс до берегів Антарктиди, до мужніх китобоїв.

19 грудня