Из архива газеты «Одесский портовик» за 1960 год

2016020504В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

Новосели

2016011503Біля 400 сімей портовиків зустрічають новий рік на нових квартирах зі всіма вигодами. Серед новоселів сім’я бригадира вантажників т. Жука, механізатора т. Суслова, моториста т. Сурина і інш.

Бригадир вантажників т. Бєльський, механік плавкрана т. Король, матрос портофлоту т. Волошенко, а всього понад 300 сімей, індивідуально спорудили собі будинки на шостій станції Чорноморського шляху і 13 станції Великого Фонтана.

1 січня

Новому захвату – путівку в життя!

2016011503Група раціоналізаторів в складі тт. Бельдемана, Звягінцева, Регушенка і Романовського довгий час працювала над створенням нового кігтястого гідравлічного захвата для обробки каучуку. Днями, після остаточної доводки дослідного зразка нового захвата, були проведені його випробування на обробці каучуку…

Попередні підрахунки показують, що застосування нових захватів при варіанті трюм-склад дозволить вивільнити 3 вантажники, а при варіанті склад-вагон – 5 вантажників. Причому робота за другим варіантом буде повністю механізована. Продуктивність праці на одного чоловіка зросте у три рази.

Порт вже дав замовлення на судноремонтний завод № 2 на виготовлення 78 комплектів нових захватів. Ними будуть оснащені 4 автонавантажувача, 4 механізми «КВЗ» і 4 навантажувачі 4004.

6 січня

І вдень, і вночі, протягом усього року

2016011503…Днями в другому районі на Платонівському молі вперше з трюмів турбохода «Лазарев» одночасно трьома спареними магнітами вивантажили 4 тис. тонн чавунних чушок. До цієї операції не залучали бригад вантажників. Тут же таким же повністю механізованим способом завантажили чавунні чушки на океанський красень-теплохід «Ленинский комсомол», який вийшов у свій перший далекий рейс…

Біля причалів порту обробляються судна 36 держав світу. Вони беруть експортні вантажі більше ніж на 40 іноземних портів. На регулярних лініях курсують судна Індії, Греції, Об’єднаної Арабської Республіки, Японії, Югославії, Албанії, Болгарії… Крім вантажних суден, частіше почали заходити комфортабельні лайнери з багатьма тисячами туристів з різних країн, у тому числі і американських…

Колектив нашого порту вийшов на новий рубіж… Портовики працюватимуть напруженіше, щоб КОЖНЕ СУДНО ОБРОБЛЯТИ ТІЛЬКИ ДОСТРОКОВО (Г.Сенько).

6 січня

Про нову систему преміювання

2016011503Торік 15 грудня міністр морського флоту СРСР затвердив нове положення про преміювання керівних, інженерно-технічних працівників і службовців підприємств та організацій міністерства…

Зокрема, передбачається виплата премій:

а) за виконання плану по собівартості – до 15 % окладу;

б) за зниження собівартості вантажно-розвантажувальних робіт – до 3 % окладу за кожен процент зниження собівартості;

в) за економію стояночного часу суден – до 2 % окладу за кожен процент економії.

Премія буде виплачуватися за умовою виконання плану обробки вантажів і плану продуктивності праці за рахунок і в межах фонду заробітної плати, скорегованого у встановленому порядку на фактичний обсяг виконаних робіт. (Т.Бойко, нач. відділу праці та заробітної плати).

13 січня

З танкера вивантажують сою

2016011503… Біля причалу стоїть під розвантаженням танкер «Бугуруслан». Він доставив в наш порт 9,5 тис. тонн соєвих бобів, закуплених в Китаї зовнішньоторговельними організаціями Чехословаччини. Своєрідність обробки судна полягає в тому, що соєві боби одночасно вивантажують у вагони і в баржі Дунайського пароплавства.

Значну допомогу екіпажеві зернососа надають ремонтники бригади, очолюваної Т.Кучмеєм.

Серед механізаторів мехамбару старанною працею відзначається зміна механіка т. Должикова, в складі тт. Головенко, Рудковської, Вальчик, Плигун, Пещ.

17 лютого

Спасибі радянським лікарям

2016011503Матрос Ел Саїд Джалієт з пароплава «Бенха» (Об’єднана Арабська Республіка) ледве дійшов до поліклініки Одеського порту. Біль весь час збільшувався, загальний стан гіршав.

Коли досвідчений лікар т. Гершенгорц оглянула хворого та встановила діагноз, виявилося, що необхідно негайно робити операцію. Радянські медики вилікували Ел Саїд Джалієта. Після операції він ходив на перев’язки…

Приходять до поліклініки моряки з різних країн Ось індійський матрос Кіка Ділаб з судна «Джалакета». Він упав, забив колінний суглоб. Лікувалися матрос Бісвер з англійського судна «Макінок», індійський штурман з пароплава «Джаламатія» Бунтвал Рангуран Рау, норвезький моряк судна «Белжеана» Слетум Єйнар та багато інших.

Індійський матрос Схира Нола, якому також була надана медична допомога в поліклініці порту, сказав:

- Всім відомо, що в Радянському Союзі лікують безкоштовно. Ось ми і користуємось цією щасливою можливістю.

24 лютого

Можливість виграти зростає у чотири рази

2016011503Як відомо, грошово-речові лотереї, що провадяться в нашій країні, користуються величезною популярністю серед населення. На сотні тисяч карбованців купують білети лотереї і трудівники порту, моряки. Чимало з них одержують на придбані білети значні виграші.

Так, наприклад, в 1959 році прийомоздавальниця другого району т. Денисова виграла жіночий велосипед вартістю 699 крб., бухгалтер другого району т. Захарова виграла золотий годинник. Один з членів екіпажу теплохода «Абхазія» виграв мотоцикл з коляскою вартістю в 9800 крб. На долю білетів інших портовиків випали грошові виграші.

Купуйте білети нової грошово-речової лотереї, розиграш якої відбудеться 25 березня в м. Вінниці.

9 березня

«Тунель» над люком

2016011503Перший індійський державний пароплав «Ішва Уша» першим своїм рейсом зайшов у наш порт. Судно мало взяти у нас понад 5 тисяч тонн металоконструкцій, устаткування та інших вантажів для будівництва другої черги Бхілайського металургійного комбінату…

Як відомо, на всіх інших суднах ми укладали металоконструкції і ферми на закриті люки трюмів. Цього робити на пароплаві «Ішва Уша» ніяк не можна було. Справа у тому, що люки цього судна закриваються легкими цільногерметичними кришками, які не можуть витримати великовагових вантажів. А розміри палуби не дозволяли розмістити тут всі призначені на судно вантажі. Де ж вихід?

Обмінявшись думками з індійськими товаришами, вирішили зробити таке: вздовж трюму №3 з правого і лівого боку уклали по дві ферми вагою по 9 тонн кожна і висотою у 3,8 метра. Ці металоконструкції мали служити як основа, на яку потім другим ярусом, але вже у поперечному порядку, укладали ще 5 металоконструкцій по 9 тонн.

Таким чином над люком утворився своєрідний тунель, а висота всього комплексу металоконструкцій досягла близько 8 метрів… (Е.Мільграм, начальник групи причалів)

16 березня

Музична студія для дітей

2016011503В портовому клубі для дітей портовиків створена музична студія по класах рояль, акордеон, баян.  В музичній студії навчаються понад 80 дітей портовиків шкільного віку. …Керують заняттями 8 викладачів музичних шкіл Одеси.

13 квітня

Скоро новосілля

2016011503В мальовничій курортній місцевості між другою і третьою станціями Великого фонтану за короткий строк виріс новій 40-квартирний будинок портовиків. Він призначений для моряків портового флоту, які внесли свій внесок в його спорудження.

Серед майбутніх новоселів механік буксира «Сталинец»  Б.Коваленко, механік ліхтера «Горький» А.Катюшевський, матрос баржі «Луч» А.Плугатар, старшина баржі С.Жирнов, матрос баржі Д.Кучма та інші. Кожен з них відпрацював на новобудові по 600-800 годин.

18 травня

Хороша традиція

2016011503…18 травня в портклубі відбувся черговий вечір відпочинку. Глядачі тепло зустріли учасників художньої самодіяльності Одеської консерваторії та студентського клубу.

В перервах та після концерту організовувались масові ігри атракціони, лотерея, танці. В числі глядачів були іноземні моряки та зарубіжні гості.

1 червня

Пильність комсомольця

2016011503- Хлопці, цей ящик легший, - гукає Олексій Коваленко

…Викликали виконроба, митника, капітана італійського судна. В їх присутності ящика  відкрили. Виявили нестачу однієї банки масла, що коштує 25 тисяч карбованців.

22 червня

Поет-портовик

2016011503Боцман ліхтера «Горький» Михайло Симоконь вірші почав писати кілька років тому.

У збірнику портових поетів, що готується до друку, М.Симоконь заслужено представлений кількома віршами.

22 червня

Про хід підготовки порту до переходу на семигодинний робочий день

2016011503На засіданні парткому були викриті недоліки, які заважають успішно провести всі підготовчі роботи до переходу порту на семигодинний робочий день

29 червня

На рибалку

20160115038 липня понад 40 портовиків – любителів рибної ловлі – виїхали в район Бугаза на теплоході «Петр Лукомский». Кожний учасник поїздки повернувся додому з хорошим уловом.

13 липня

Допомогли колгоспним механізаторам

2016011503Недавно наша бригада  побувала в підшефному колгоспі. Крім обіцяного свердлильного верстата, привезли компресор для фарбування автомашин, зроблений нашими ремонтниками, і стенд для перевірки форсунок двигуна.

27 липня

Для республіки Конго

20160115034 серпня в Одеському порту кинув якір теплохід «Архангельск». Він прийшов з Миколаєва, де прийняв в свої трюми для молодої республіки Конго 100 вантажних автомашин ГАЗ-63, комплект запасних частин до них і ремонтну майстерню. Всі ці вантажі передаються Радянським Союзом за проханням Генерального секретаря ООН.

... В Одесі теплохід взяв 120 тонн бункера і знявся на Конго.

10 серпня

Понад дві норми

2016011503Теплохід «Сергей Киров» прийшов з Індії. Він доставив у своїх трюмах джут, чай, мішковину та іншу вантажі.

На обробці цього судна вантажники 132 бригади, яку очолює т. Сергієнко, за зміну вивантажили з трюму на 11 склад 178 тонн чаю. Це – 246% комплексної норми.

17 серпня

Гість з Індії

2016011503Два дні в нашому порту гостював експерт індійського уряду доктор Мерамі. За дорученням прем’єр-міністра Індіїї Дж. Неру доктор Мерамі вивчає систему праці і заробітної плати в різних країнах.

24 серпня

Нагороджені орденом «Знак пошани»:

2016011503Володимир Христофорович Хантадзе, заступник начальника Одеського порту по Сухому лиману; Микола Олексійович Імнадзе, старший виконроб Сухого лиману.

7 вересня

Випадок під час кінозйомки

2016011503Як відомо, кіностудія «Ленфильм» знімає у нашому порту художній фільм «Полосатий рейс»

... Звірів заганяли в клітки. Саме в цей момент тигриця Лойда, відчувши нестримне бажання скупатись у морі, вилізла на бортові поручні і стрибнула у воду...

Тільки через 45 хвилин, коли на судні здогадались спустити парадний трап, Лойда підпливла до нього і спокійно піднялась на борт «Фрязино».

14 вересня

Гості з демократичної Німеччини

2016011503Гостями порту цього дня була делегація німецьких водників.

- На нас, - заявив Фрідмут Ліппе, - велике враження справив Одеський порт, а також успіхи радянських спеціалістів в боротьбі з корозією морських суден.

5 жовтня

Набувають суміжних професій

2016011503У першому районі днями  ще 50 чоловік набули спеціальності водіїв малої механізації. Права водіїв електроштабельорів отримали 28 вантажників.

«Вольный ветер»

... На 26 причалі ідуть зйомки широкоекранного художнього кольорового фільму «Вольный ветер».

Цей фільм присвячено пам’яті композитора Дунаєвського.

12 жовтня

На причалі новий кран

2016011503Будівельники «Чорноморгідробуд» завершують реконструкцію дванадцятого причалу. Плавучий кран вже почав встановлювати тут новий, нещодавно отриманий з Угорщини, портальний кран типу «Ганц».

4 листопада

Без продавця

201601150330 жовтня, входячи в порт, люди помітили нові оголошення: «Купуйте свіжий номер газети «Комсомольське плем’я». Продаж без продавця».

2 листопада, в день виходу чергового номера, знову, як і в попередній раз, всі 150 екземплярів розкупили.

9 листопада

Після 1 січня

2016011503З 1 січня 1961 року ввійдуть в обіг нові гроші, які замінять існуючі. Обмін провадитиметься не лише в магазинах, обмінних пунктах, при видачі заробітної плати, але й в ощадних касах.

Перерахунок буде проведено за загальним принципом: один карбованець новими грішми за 10 карбованців старими.

30 листопада

Нова техніка

2016011503Нещодавно наш портовий флот поповнився трьома новими баржами вантажопідйомністю 1000 тонн.

Свій перший рейс з піском з Балабанівки зробила баржа № 1001.

23 грудня

Рейс на Кубу

2016011503Цими днями в нашому порту стояв під навантаженням танкер «Ровно». Він брав соняшникову олію для республіки Куба.

Залив олії на танкер виконувала баржа портового флоту «Свет». Екіпаж баржі добивався значного перевиконання планових норм. Так, при плані 600-700 тонн на добу на танкер перекачувалось по 800-900 тонн олії.

30 грудня