Из архива газеты «Одесский портовик» за 1958 год

2016011501В сентябре 2016 года исполняется 60 лет с момента выхода первого номера газеты «Одесский портовик». К этой дате редакция «О.П.» готовит ретроспективу материалов многотиражки, которая отражает вехи истории предприятия в 1960-1980-е гг., воссоздает атмосферу труда и быта одесских портовиков в прошлую эпоху, рассказывает о ярких событиях в жизни трудового коллектива и прославленных тружениках причалов – грузчиках, бригадирах, механизаторах, моряках, инженерах и управленцах.

Зустріч портовиків з кандидатом у депутати т. Данченко

2016011503…Виступив тепло зустрінутій присутніми, т.О.Є.Данченко. Він розказав про роботу і перспективи розвитку Чорноморського пароплавства і Одеського порту, детально зупинився на розгортанні житлового будівництва для працівників порту і морських організацій міста Одеси.

Визначна трудова перемога

2016011503План лютого колектив порту виконав на 108,6 %...

Перед портом стоїть завдання – прискорити відправлення вантажів для Індії. Треба в тилу 9-го причалу  замінити п’ятитонний кран більш потужнім.

Створити ремонтну базу в колгоспі

2016011503Взяти хоч наш підшефний колгосп імені Сталіна… З допомогою портовиків колгосп електрифіковано, механізовано роботу на токах…

Для кращого обслуговування придбаної у держави техніки в колгоспі, на мою думку, слід створити ремонтну базу, щоб не звертатись по кожну дрібницю в РТС…

Обладнати  майстерні, підвищити кваліфікацію механізаторів, передавати їм передовій досвід – все це наш першочерговій обов’язок.

В.ТУРЕЦЬКИЙ, начальник технічного відділу порту.

Достроково на 48 годин

2016011503Вантажники і механізатори третьої дільниці обробили пароплав «Мимер» на 48 годин раніше строку. Бригади тт.. Саак’яна, Бернса, Мойсеєнка та інших, ставших на трудову вахту на честь першої сесії Верховної Ради СРСР, порадували Батьківщину новою виробничою перемогою.

Відкрити промтоварний магазин в порту

2016011503У нас в порту є продуктові магазини, буфети. А ось купити щось з промислових товарів ніде. А чому б не відкрити в порту магазин промислових товарів?

Свого часу керівники порту посилались на відсутність приміщення. Але тепер цю проблему легко можна вирішити. Незабаром табельна першого району має переїхати в інше місце.

Продовжено строк між котлочистками

2016011503Екіпаж морського буксиру «Сварщик», включившись в передтравневе змагання, вирішив за почином моряків танкера «Очаков» продовжити строк між котлочистками.

Кожна вахта уважно слідкувала за виконанням правил технічної експлуатації, своєчасно піддувала котел, доглядала за режимом води в ньому.

В результаті всіх цих заходів строк між котлочистками на «Сварщике» збільшився з 3 до 6 місяців.

Нова техніка

2016011503Новою потужною технікою поповнився в нинішньому році наш порт. На причалах четвертого району завершується монтаж 5 нових пятнадцятитонних портальних кранів. Парк малої механізації поповнився 5 півторатонними електронавантажувачами виробництва калінінградського заводу.

До кінця року наш порт має одержати ще 14 портальних кранів… Парк пересувної групи поповниться 4 гусеничними кранами,.. кількома десятків автонавантажувачів.

Недоліки перших днів

2016011503Хорошому обслуговуванню пасажирів заважає і те, що на восьми суднах немає ще буфетів. Портофлот отримав лише 2 магнітофони. А тому на суднах не можна передавати концерти, записані на плівку.

Лине під зорями третій радянський супутник Землі

201601150315 травня 1958 року весь світ почув сигнали радянського штучного супутника Землі. Третій штучний супутник створено розумом, волею і руками радянських людей.

З другого Антарктичного рейсу

2016011503З другого Антарктичного рейсу в нинішньому році в наш порт повернувся танкер «Курск» Він доставив китобоям флотилії «Слава» пальне для завершення промислу і повернення на Батьківщину.

В обідню перерву

2016011503Останнім часом у продуктовому магазині, ларку і буфеті першого району нічого не можна купити поїсти під час обідньої перерви. В їдальні готують погано. Молоко в буфет завозять після обіду і до портовиків воно майже не потрапляє.

Шефський концерт

2016011503На центральній площі порту зібралися вантажники, механізатори, складські працівники. Вони прийшли на концерт ансамблю пісні і танцю Одеського військового округу, присвячений 40-річчю Першого з’їзду Комуністичної партії України.

Творці нашої перемоги

2016011503Заслуженою славою в районі користується бригада вантажників, яку очолює Борис Саакян… його бригада в рази перевиконує норму. Хороших успіхів досягли вантажники 304 бригади, яку очолює т. Бернас, 314 бригади на чолі з т. Клочком та інші…

В червні, як і у травні, ми достроково виконаємо завдання…

О.ТОМАС, начальник третього району.

«Бунтар» на сцені портклубу

2016011503П’єса українського драматурга Мирослава Ірчана «Бунтар»… стала вдачею нашого самодіяльного українського драматичного колективу.

Перспективний план розвитку порту

2016011503Швидко зростатиме новий район на Сухому лимані. Тут введуть в дію 900 погонних метрів причального фронту, будуть проведені великі роботи по поглибленню каналів, електропостачанню, зв’язку, виростуть нові складські приміщення.

Третя загальнопортова спартакіада

2016011503Минув перший тиждень 3-ї загальнопортової спартакіади. За цей час завершені змагання з трьох видів спорту: греблі, стрільби, і волейболу.

Найбільш гостра боротьба мала місце на змаганнях з стрільби. Першість в цьому виді виборювали 10 команд.

Два роки у В’єтнамі

2016011503…Ми думали про те, що коли повернемося на Батьківщину, в’єтнамським товаришам доведеться впорядковувати своє портове господарство, що треба підготувати з них спеціалістів для роботи на земснаряді…

Понад 200 в’єтнамців навчалися на нашому судні. Вони стали кваліфікованими фахівцями.

Після робочого дня. Портовики вчаться в вечірній школі

2016011503Розпочався навчальний рік у середніх школах. Десятки наших портовиків сіли за парти.

Є річний план переробки вантажів

2016011503За станом на 21 грудня порт випереджає грудневий план на 20,7%.

Пам’ятник герою-потьомкінцю

2016011503Днями тисячі трудящих міста-героя – портовики, військові моряки і воїни Радянської Армії зібралися на Таможенній площі на урочистий мітинг, присвячений відкриттю пам’ятника Григорію Микитовичу Вакуленчуку.

Перший морський карнавал

2016011503Особливо привертає увагу теплохід «Капелла», на палубі якого сяє яскраве вогняне колесо. Катер «Анапа» прокладає курс у відкрите море. Хорошу ініціативу виявили моряки портофлоту, розпочавши проведення морських карнавалів.

Подготовил В.Волянский